Logo Sporttop100

Media Wielrennen

Wilfred Luijckx


Noordernieuws In de ban van de Tour


In de ban van de Tour (deel 4)

Noordernieuws In de ban van de Tour 3
Essen,  Nieuws,  Sport/26 juli 2015/Reageer/


Wilfred Luijckx (35) schreef een boek over de Top 100 van het wielrennen

Vlak voor de start van de Ronde van Frankrijk komen er altijd wielerboeken op de markt. Wilfred Luijckx sluit daarbij aan met zijn boek ‘Top 100 van het wielrennen”.

In de ban van de Tour

In het boek maakt hij een rangschikking van de honderd beste renners ooit. Daarvoor baseert Wilfred Luijckx (35) zich op zeges in belangrijke wedstrijden.
 Op de eerste plaats staat Eddy Merckx als beste Belgische wielrenner, Joop Zoetemelk is de beste Nederlander op de achttiende plaats.
 Als tiener wilde Wilfred sportjournalist worden. “Ik heb ontzag en bewondering voor de Nederlandse radio- en televisiepresentator en sportjournalist Mart Smeets”, zegt Wilfred. “Maar ik bleek geen talenknobbel te hebben en dus ben ik maar Technische Bedrijfskunde gaan studeren. Ik volg nauwgezet het sportgebeuren. Ik maak lijsten met de beste sporters aller tijden. Zo ontstond het idee om zelf een boek te gaan schrijven.

Sportgeschiedenis.nl 1


Top100 Wielrennen Kaft1Lance Armstrong staat niet op de vijfde plaats aller tijden
Door Jurryt van de Vooren 24-7-2015

Wilfred Luijckx heeft het boek Top 100 van het wielrennen gemaakt - gebaseerd op bijna 8000 wedstrijden. “Een objectieve lijst, zonder discussie,” aldus de auteur zelf. Tim Krabbé en Mart Smeets konden hiermee leven. Maar wat is er gebeurd met Lance Armstrong?


Het is zeker niet voor de eerste keer dat er een ranglijst wordt gemaakt met de beste wielrenners ooit. Wilfred Luijckx beaamt dat meteen aan het begin van zijn boek. Desondanks waagde hij zich er opnieuw aan, waarbij hij een opmerking van Tim Krabbé in het achterhoofd hield: ‘Het berekende resultaat moet overeenstemmen met het gevoel.’ Dus dat Joop Zoetemelk niet onder Jan Janssen staat bijvoorbeeld, of dat Sean Kelly opeens in de top drie opduikt. Het gevoel van Luijckx zegt dat zoiets niet kan.

‘In de sport gaat het in eerste instantie om winnen,’ schrijft hij, ‘dus wilde ik punten geven voor het winnen van de belangrijkste wielerwedstrijden door de jaren heen. Het moesten wedstrijden zijn met een lange historie, zodat veel renners kans hebben gehad deze wedstrijd te winnen. Alleen bij de grootste vier wedstrijden (Tour, Giro, Vuelta en wereldkampioenschap) nam ik ook ereplaatsen mee.
                                                               
Sportgeschiedenis.nl 2Tot slot wilde ik een goede verdeling tussen eendagswedstrijden en etappekoersen. Ook voor de specialisten moesten er punten te verdienen zijn. Dus heb ik ook berg- en puntenklassementen toegevoegd van de grote ronden. Voor de tijdrijders is er ook een mogelijkheid om punten te scoren.’

Aldus Luijckx, die punten ging verdelen aan de hand van bijna 8.000 koersen – zowel rondes als eendagswedstrijden. Natuurlijk eindigde Eddy Merckx op de eerste plaats, want anders had Luijckx dit boek nooit kunnen uitgeven. Nummer honderd is een hele oude bekende: Maurice Garin, in 1903 de eerste winnaar van de Tour de France.

Ook Lance Armstrong is nog berekend als hij niet zijn zeven Tour-zeges was kwijtgeraakt. In dat geval was hij op de vijfde plaats geëindigd. Wás, want nu staat hij er niet in.

Klik hier voor het orginele artikel op Sportgeschiedenis.nl.

Wilfred Luijckx overhandigt zijn boek aan Mart Smeets