Logo Sporttop100

Boekimpressie WK

Wilfred Luijckx


ENGELAND-NEDERLAND (GROEP A)
Zaterdag 9 juni 17:30, Cagliari, Sant Elia, 35.267 toeschouwers, scheidsrechter: Zoran Petrović (Joe)

Engeland kon moeilijk anders dan starten in de klassieke 4-4-2 opstelling  starten tegen Nederland! Daar was in de Engelse pers weinig discussie over, wel over de invulling van de basiself. Alf Ramsey wilde elke vorm van voorkeur voor zijn spelers van 1966 voorkomen en had alleen Bobby Moore van zijn wereldkampioensploeg opgesteld. Armfield was in 1966 wel geselecteerd maar speelde nauwelijks. Zelfs de aanvoerdersband ging naar Peter Shilton en niet naar Sir Bobby Moore. De tabloids maakten al gehakt van  Ramsey voordat de Engelsen één bal aangeraakt hadden op het toernooi der giganten.

Voor de eerste wedstrijd tegen de Engelsen had Michels veel verassingen in petto. Niet zo zeer het van te voren aangekondigde Hollandse 4-3-3-systeem, maar wel de elf namen. In het doel moest Michels noodgedwongen een beroep doen op Hans van Breukelen, omdat Edwin van der Sar niet fit was. Achterin waren Rijkaard en Koeman natuurlijk op elkaar ingespeeld en kreeg de linksbenige Giovanni van Bronckhorst de voorkeur als linksback boven rechtspoot Ruud Krol. De echte back Suurbier speelde op rechts, Stam moest toekijken. Aanvoerder Johan Cruijff kreeg een vrije rol centraal op het middenveld, in de rug gesteund door Philip Cocu op links en Jan Wouters, die Johan Neeskens uit de basis hield op rechts. Spits Marco van Basten was blijkbaar helemaal hersteld van een blessure en werd op de vleugels gesteund door Arjen Robben en Rob Rensenbrink.


Hieronder een stukje uit het boek;

Screenshot boekimpressie WK


Zoals bij vrijwel elk groot toernooi waren de voorbereidingen zowel bij Oranje als bij de Engelsen allesbehalve rustig verlopen. Eindeloze discussies over de opstelling. De 22 spelers zullen ongetwijfeld de beste bedoelingen hebben gehad, maar deze wedstrijd was geen moment echt aantrekkelijk. De eerste helft een paar halve kansjes voor Nederland. De tweede helft hadden de Engelsen de overhand. Gary Lineker was een paar keer gevaarlijk. Sterker nog hij scoorde uit de rebound nadat eerst Hans van Breukelen redding had gebracht. Maar de Engelse midvoor werd teruggefloten wegens een dubieuze handsbal. Ramsey bracht nog wel Bobby Charlton binnen de lijnen voor de flegmatieke Chris Waddle en later David Platt voor Bryan Robson.

Michels haalde Arjen Robben, die net terug was van een blessure, voortijdig naar de kant en bracht René van de Kerkhof erin. Het veranderde vrij weinig. Al hield René van de Kerkhof wel een pijnlijke rechterarm over na een botsing met Billy Wright. Gelukkig kon hij met een bandage de wedstrijd uitspelen. Marco van Basten was heel de wedstrijd onzichtbaar geweest tegen het duo Billy Wright en uitblinker Bobby Moore.

In de allerlaatste minuut was er ineens opwinding. Een vrije trap van Stuart Pearce verdween achter de “grabbelende” Hans van Breukelen. Echter, de treffer werd afgekeurd, omdat het een indirecte vrije trap betrof. Na de wedstrijd verklaarde Hans van Breukelen dat hij de bal bewust liet gaan. De beelden hieromtrent gaven geen uitsluitsel, maar we gaven de keeper van het Nederlands elftal maar het voordeel van de twijfel. De Engelsen en de Nederlanders hielden een schamel puntje over aan hun WK-ouverture. Al waren, gezien het spel, eigenlijk nul punten voor beide teams op zijn plaats geweest.

Goals: -
Rood: -
Geel: -
Wissels:  Bobby Charlton voor Chris Waddle (Eng) 59’, David Platt voor Bryan Robson (Eng) 64’, René van de Kerkhof voor Arjen Robben (Ned) 74’
Man van de wedstrijd: Bobby Moore (Eng)