Logo Sporttop100

Boekimpressie

Wilfred Luijckx


Top100 Schaatsen boek front 1Ireen Wüst is met vier gouden, drie zilveren en één bronzen medaille de meest succesvolle Olympiër uit de Nederlandse geschiedenis. Sven Kramer is met zeven wereldtitels allround recordhouder bij het mannenschaatsen. Maar hoe verhouden deze prachtige prestaties van deze huidige toppers zich met de schaatsgrootheden uit het verleden? Is Wüst beter dan achtvoudig wereldkampioen allround Gunda Niemann of beter dan Cindy Klassen, die al sinds 2001 de Adelskalender aanvoert? Hoe kunnen we de prestaties van Sven Kramer vergelijken met vijfvoudig Olympisch kampioen Eric Heiden of met onze eerste schaatsheld Jaap Eden?

In het boek “Top 100 van het Schaatsen” heeft Wilfred Luijckx (1979) alle belangrijke schaatsprestaties vanaf 1892 met elkaar vergeleken. Hij heeft dat op een gelijkaardige manier gedaan als in zijn vierde boek “Top 100 van het Wielrennen”. Puur op basis van geleverde prestaties is er een berekende ranglijst samengesteld. Zoveel mogelijk verschillende resultaten zijn meegenomen.

Van de Olympische Spelen tot wereldrecords, van wereldkampioenschappen sprint en allround tot de Adelskalender.
Op deze manier heeft Wilfred Luijckx de grootste honderd schaatsers en schaatssters keurig gerangschikt op basis van objectieve criteria. Hiermee heeft hij geprobeerd om bovenstaande vragen (en talloze gelijkaardige vragen) te beantwoorden. Laat je verrassen door deze bijzondere top 100. En krijg bovendien inzicht in de prestaties en korte biografieën van de beste schaats(st)ers van de afgelopen 123 jaar. En ontdek tevens welke Nederlander het hoogste staat genoteerd, alleskunner Ard Schenk, drievoudig Olympisch kampioenen Marianne Timmer en Yvonne van Gennip of toch de huidige toppers Ireen Wüst en Sven Kramer?